Form, funksjon og akustikk

Form, funksjon og akustikk

Jakten på den riktige lyden

Lyd blir til støy når den er av den uønskede sorten, og dessverre er mange av de stedene man oppholder seg preget av støy. Lifetec er forkjemper av den riktige lyden. Vi ønsker å kunne høre alle rundt bordet på en restaurant eller i kantinen. Vi ønsker ikke å høre alle lyder i et kontorlandskap. Vi ønsker heller ikke å høre trikken fra stua. Derimot ønsker vi taletydelighet fra læreren og et behagelig leven i barnehagen. Vi ønsker den riktige lyden. Det er det som er god akustikk.

Det vet vi at dere også ønsker. Men det å sikre behagelig akustikk i ulike typer rom er utfordrende. Et problem med lyd er at den ikke nødvendigvis blir i det rommet hvor den er tiltenkt. Gjennom luft og struktur beveger den seg til nye rom. Et annet problem er at lyden slenges fram og tilbake i harde rom, noe som gir lang etterklangstid og gjør det slitsomt å føre en samtale.

Vi tror at ivaretagelse av akustiske premisser og løsninger i tidlig fase er helt   avgjørende for om man lykkes.

I hvilken grad prosjekterer dere for støy og akustikk? Har dere akustikere med på oppstartseminarer på byggeprosjekter? Hvilke vurderinger gjøres om romklang, lydisolasjon, trafikkstøy o.l. når dere tegner og bygger?

 

 

Posted in Bygning, Prosjektoppfølging, Sektor, Støyprediksjon.

admin